top of page
  • Writer's pictureCareerCentar

Zašto volimo employer branding?

Employer branding je trenutno jedna od važnijih aktivnosti svake tvrtke ili HR tima. U ovoj objavi bismo se htjeli osvrnuti na temelje uspješnih strategija i pomoći tvrtkama u razumijevanju kako razvijati svoj employer brand. I sami smo u čestom preispitivanju jesmo li uopće dobro shvatili što je employer branding i kako ga kvalitetno provoditi.

Brandiranje je važno, a evo i zašto

Brand dolazi iz svijeta marketinga te predstavlja sumu korisničke percepcije o tvrtki, ugledu, kvaliteti usluge, vrijednostima... U osnovi, brand je ono kako vas drugi vide i što pričaju o vama kada niste u sobi. Međutim brandiranje ima i puno dublji smisao. To je pokušaj dubljeg povezivanja s kupcima i pokušaj predstavljanja tvrtke (proizvoda) kroz priču, stvari koje su vam bitne i u koje vjerujete, predstavljanje vaše autentične priče zašto uopće postojite, itd.


Pokrenuli smo CareerCentar jer želimo pozitivno utjecati na zadovoljstvo tvrtki i zaposlenika prilikom procesa zapošljavanja, jer je proces zapošljavanja kompleksan. Samo kvalitetnijim procesom zapošljavanja možemo doći do boljeg i kvalitetnijeg odabira kandidata koji će potom zbog bolje usklađenosti s tvrtkom imati veću šansu postati produktivni i uspješni. S druge strane, lošije zapošljavanje vodi u neangažiranost i gubitak za obje strane - tvrtka ima trošak manje produktivnog radnika, a sam radnik je ili u stresnoj poziciji jer nema vještine potrebne za uspjeh na poslu ili želi raditi drugi tip posla te na neki način gubi svoje talente radom na zadacima izvan svojih interesa. Da bi se to postiglo, nije dovoljan samo online proizvod, već edukacija kandidata u segmentu odabira posla i edukacija tvrtki o kvalitetnijem procesu zapošljavanja. Potrebna je i tehnologija koja će omogućiti jeftinije i kvalitetnije alate s kojima će se proces zapošljavanja učinkovitije provesti.


Brand je dakle u suštini poznavanje i dosljedno življenje autentične priče vaše tvrtke, tako da management, prodaja, marketing, služba za korisnike, svi zaposleni unutar vaše organizacije, prezentacija proizvoda i usluga - usklađuju svoja ponašanja i poruke na uvjerljiv način koji je smislen za svakoga tko je s njima u interakciji. Brand je priča o ljudima koji su krenuli u nekom smjeru, a Vas pozivaju da se pridružite i kupite (budete dio) njihovu priču.


Što je onda employer brand?

Ako vas zanima ova tema vjerojatno znate i samu svrhu i definiciju employer branda: isticanje i predstavljanje vaše tvrtke kao poželjnog mjesta rada kako biste privukli (radi zapošljavanja) i zadržali talentirane zaposlenike. Ta definicija ne obuhvaća pravu srž employer branda.


Employer brand je kontinuirana potraga za stvaranjem pozitivnih radnih iskustava i procesa koji se tiču zaposlenika i kandidata za posao. Dobar pristup mora početi od razumijevanja trenutne situacije i percepcije o brandu, istraživanja i analize niza podataka kako bi se moglo početi raditi na upravljanju tim brandom, interno iz perspektive zaposlenika i eksterno iz perspektive javnosti. Potom, je to sve potrebno raditi inovativnije i drukčije od konkurencije kako biste se diferencirali i ostvarili sve prednosti strateškog upravljavanja employer brandom.


Ako nemate employer brand aktivnosti ne morate se brinuti - jer vaš employer brand već postoji - samo možda nije onakav kakvim biste se ponosili. Stoga je jako važan korak PRVO razumjeti kakav je vaš employer brand kako biste uopće mogli početi raditi na strategiji i upravljanju tim brandom.


Employer branding kao proces je nastao zbog:

  • potrebe privlačenja boljih i iznad-prosječnih zaposlenika jer je kompleksnost posla i radnih izazova sve veća,

  • zbog sve zahtjevnijeg procesa zapošljavanja talentiranih zaposlenika - ako se želite istaknuti i privući najbolje, oglas za posao više nije dovoljan kanal,

  • zbog konkurencije - ako su drugi uspješniji u privlačenju i zadržavanju najboljih, ostat ćete bez najvažnijeg resursa,

  • zbog upravljanja radnim iskustvom zaposlenika #employeeexperience

  • zbog Google-a, Facebook-a, Netflixa, Apple-a.. i drugih divova koji imaju novca ulagati u employer brand i sada smo svi zapeli oko te teme i trudimo se raditi isto što i oni s bitno manje resursa.

U osnovi - employer branding je primarno usmjeren na kvalitetu prijava kandidata za posao i mogućnost privlačenja talentiranih zaposlenika u trenutku kada tvrtka ima tu potrebu. Svrha employer branda nije privući tisuće kandidata, već samo nekolicinu izvrsnih koji će htjeli prihvatiti posao. Cilj je postići učinkovitost procesa zapošljavanja, a svrha zapošljavanja je zaposliti najbolje kandidate.

Zabluda je dakle misliti kako imate dobar employer brand ako vam je na oglas za posao stiglo 745 prijava. Temelj kvalitetnog employer branda je imati 20-30 jako kvalitetnih prijava (ili neki suvisao manji broj), a ne velik broj bilo kakvih prijava.


83 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page