top of page
  • Writer's pictureCareerCentar

Best employer brand tim - A1 Hrvatska

Employer branding tim A1 Hrvatska dobio je nagradu za najbolji tim u 2019. godini na prvim Croatia's Best Employer Brand Awardsima. Kako bismo svi zajedno naučili na njihovom primjeru suradnje i organizacije rada, odlučili smo napraviti intervju s employer branding managericom u A1 Hrvatska - Jelenom Jelušić.


Jelena je sjajan primjer kako vrijedi biti proaktivan i ulagati u employer branding aktivnosti jer A1 ostvaruje sve bolje rezultate u tom segmentu. Uz karijeru u A1, Jelena je i su-osnivačica HackingHR zajednice stručnjaka koja organizacijom edukativnih networking evenata donosi dobre primjere i olakšava razmjenu znanja i iskustava. Kako bismo i mi malo doprinijeli toj razmjeni znanja i iskustava, jako nam je drago da smo kroz ovaj intervju dobili priliku približiti A1 employer branding tim i njihov način rada.


Q: Jelena, kako biste opisali organizaciju vašeg tima i kako ste odlučili tko će sve biti u tom timu?


Jelena:

Naš employer branding tim čine: Darija Petric i Iva Skorin kao predstavnice Korporativnih komunikacija, Mila Perović iz Marketinga, Ivana Mandušić Hrupački iz tima za Digitalnu transformaciju, Zrinka Turalija iz HR-a (recruiter) i ja koja sam zadužena za koordinaciju svih employer branding aktivnosti u A1. Podršku našem radu daju direktori uključenih odjela, a jednom mjesečno imamo redovite status update sastanke s našim članom uprave Ivanom Skenderom, koji je izuzetno zainteresiran za ove teme.

Iako na počeku nismo ni mi bili organizirani na ovakav način, već je više-manje svaki od nabrojanih odjela radio u svom segmentu neke aktivnosti vezane za employer branding, shvatili smo da bi puno bolje rezultate mogli postići ako zajednički postavimo jasnu strategiju i zatim vidimo kako svatko od nas može najbolje pomoći u njezinoj realizaciji i sa konkretnim aktivnostima.


A kako smo birali članove tima? Pa, prema ekspertizi koju svatko od njih ima, a koja nam treba za kvalitetno funkcioniranje tima: na primjer, od recruitera dobivamo ključne informacije o tome kome se uopće obraćamo odnosno koji su profili koje želimo privući te kakvo je iskustvo kandidata u selekciji. Zatim, željeli smo pojačati prisutnost na društvenim mrežama s pričom oko employer branda pa nam je tu ključna osoba koja se bavi digitalnim marketingom, i tako dalje.



Croatia's Best Employer Brand Awards 2019.: A1 Hrvatska employer brand tim


Q: Koje su glavne odgovornosti tima i kakav je način odlučivanja s obzirom na članove tima iz različitih odjela?


Jelena:

Employer branding tim odgovoran je za reputaciju A1 kao top poslodavca, sa svrhom komunikacije sa zaposlenicima kao i privlačenja novih, uglavnom pasivnih, kandidata. Jedan od naših glavnih ciljeva ove godine je podizanje kvalitete kandidata u selekciji (quality-of-applicants), ali također vodimo računa da skratimo vrijeme zapošljavanja (time-to-hire) i troškove zapošljavanja (cost-of-hire). To znači da nam nije u interesu povećati samo broj prijava ili otvorenih molbi, nego nam je želja da su oni kandidati koji se prijave zaista i kvalitetom top kandidati na tržištu za tu poziciju u tom trenutku. I naravno, želimo imati zadovoljne zaposlenike te smanjiti (neželjenu) fluktuaciju.


Vodimo brigu o svim fazama planiranja i implementacije employer branding strategije: krećemo od analize sadašnjeg stanja interno i eksterno, dogovaramo ciljeve, definiramo persone, EVP te kanale i metode promocije EVP-a i, u konačnici, mjerimo koliko smo u svemu tome uspješni. Npr. neki od naših glavnih kanala za komunikaciju employer branda su društvene mreže, osim Linkedin-a na kojem nas prati preko 13.000 followera, od nedavno imamo i novi Instagram profil @a1hrvatskalife samo za employer branding teme. Tu followeri mogu pratiti behind-the-scenes sadržaj vezan za našu kulturu, ljude, njihove priče i zanimljive trenutke iz naše uredske svakodnevnice. Ponosni smo da smo u prvih mjesec dana prikupili gotovo 400 followera i da brojke lijepo organski rastu (op.a. taj izraz smo naučili od Mile! Zato je super raditi u kros-funkcionalnom timu jer stalno učiš nešto novo iz drugih funkcionalnih područja.)


Našom strategijom želimo poslati pravu poruku do pravih kandidata u pravo vrijeme te ih zainteresirati za A1 kao potencijalnog poslodavca. Na taj način, umjesto da „lovimo“ kandidate onda kada se neka nova pozicija otvori, na ovaj način kontinuirano podižemo interes za našu kompaniju i gradimo pool visoko-kvalitetnih kandidata.

Na početku godine definiramo strategiju i plan aktivnosti koje odobrava član uprave, a nakon toga tim funkcionira više-manje samostalno. Odluke donosimo zajedno, ali uvijek slušamo preporuke onoga tko je autoritet u nekom području.



Advent u A1 traje punih mjesec dana i uključuje niz aktivnosti i iznenađenja za zaposlenike / A1 Xmas party


Q: Vidjeli smo kako je tim baziran na agilnom načinu rada - možete li nam reći malo više o tome i zašto primjenjujete takav model suradnje?


Jelena:

Budući da A1 već 3 godine ima timove koji rade u agilnom načinu rada, odlučili smo i mi pokušati te smo odabrali kanban koji nam je više odgovarao u situaciji gdje trebamo pratiti zadatke koje smo si odabrale uz sav drugi posao koji svaka članica tima ima. Kako su Odjeli iz kojih članice tima dolaze imali edukaciju za kanban, odlučili smo odmah pokušati i primijeniti naučeno i uspjeli smo sebi prilagoditi način rada koji funkcionira.


Tim se sastaje svaki petak gdje uz kanban ploču (Backlog, To do, Doing, Done) prolazi kroz statuse, definira sljedeće korake i svaka članica tima uzima zadatak koji smatra da može odraditi (pull princip).

Sve inicijative navedene su na ploči i na taj način, osim transparentnosti i informiranosti svih članova tima, osiguran je fokus te dogovorena jasna prioritizacija. Ako bilo koji član tima dobije novi prioritet u svom linijskom poslu, na kanban ploči svoju inicijativu premješta u status „to do“ te se tim dogovara o novim rokovima. Inicijative su podijeljene po područjima iz kojih kolegice dolaze, no sve su rezultat zajedničkog rada cijelog tima. Tim također ima i zatvorenu grupu na A1 internoj kolaboracijskoj platformi @workplace by Facebook gdje se redovno izmjenjuju znanja, najbolje prakse i članci za inspiraciju. Osim kanban ploče, za dijeljenje svih materijala kao i za kalendare događanja važnih za employer branding postoji sharepoint na Office 365 platformi. Na taj način svi članovi tima uvijek mogu pristupiti svim materijalima. Odnedavno smo otvorili i grupu na Whatsappu kako bismo u svakom trenutku mogli još lakše iskomunicirati neke ideje, brzinski dobiti neki feedback ili podijeliti fotke za objavu na društvenim mrežama. Dakle, dok je jedna na eventu, šalje fotke u grupu i druga ih već objavljuje na Instagramu.



Q: Koji je najveći izazov u radu tima koji uključuje više različitih odjela i veći broj ljudi i aktivnosti?


Jelena:

Najveći izazov je premostiti barijeru koja se svima nama povremeno pojavi u glavi: „To nije moj posao“. Također, izazov je naći termin kada smo sve u uredu i slobodne za sastanak, no ono što je super, svi znamo koji smo zadatak preuzeli i što se od nas očekuje, bez obzira na to jesmo li uspjeli održati još jedan sastanak ili ne. Također, tu su i drugi linijske projekti koji u nekom trenutku postanu prioritetni, što nam za ovu temu ostavlja manje kapaciteta.


I na kraju, zanimljivo je raditi u timu u kojem službeno nitko nema menadžersku odgovornost, a opet se očekuje da tim isporučuje rezultate. Ključno je da svatko preuzme odgovornost za ono što dogovorimo.

No, naša sreća je da su svi uključeni zaista strastveni oko ove teme te vidimo smisao u onom što radimo, pa se i povremeni izazovi puno lakše premoste.


Q: Možete li s nama podijeliti koje su prednosti i nedostaci rada u većem employer brand timu?


Jelena:

Nedostatke (odnosno izazove) smo već podijelili u pitanju iznad, a neke od prednosti proizlaze baš iz činjenice kros-funkcionalne suradnje kao npr. dijeljenje znanja i učenje od kolega, šira slika o poslovanju, motivacija i angažiranost kad vidimo koliko zajedno možemo bolje i više nego kad svatko radi sam unutar svog silosa, osjećaj zadovoljstva zbog autonomije koju imamo i slobode da testiramo neke nove stvari i učimo u hodu. Sve osobe uključene u tim su izuzetno kreativne i onda netko podijeli ideju, a svi se uključe sa nadogradnjom te vrlo brzo imamo nešto konkretno što možemo implementirati. Dodatno, zanimljivo je vidjeti izlaske iz tzv. zone komfora kada svatko da svoje mišljenje o nekom odrađenom zadatku ili predloži novu inicijativu iako ista nije iz njegove domene.



Q: Možete li podijeliti neku zanimljivost iz odrađenih projekata gdje se vidjela prednost takve organizacije tima?


Jelena:

Benefiti koje naši zaposlenici imaju nisu bili najtransparetnije iskomunicirani niti interno prema zaposlenicima niti eksterno prema budućim kandidatima. Kada je tim uzeo taj zadatak kao jedan od zadataka koji će analizirati i vidjeti što možemo skupa poboljšati, svatko je imao svoje mišljenje i kolege koji na tom zaista rade operativno (HR/interne komunikacije) dobili su puno novih ideja, komentara i prijedloga koji su rezultirali time da danas svi naši zaposlenici vrlo jasno u svakom trenutku mogu vidjeti koje benefite imaju, da naša platforma za digitalni onboarding novih zaposlenika ima apsolutno sve važne informacije o benefitima za novog zaposlenika te isto tako da naša stranica karijera ima informacije što sve A1 nudi svojim zaposlenicima. Dodatni benefit u ovom zadatku bio je i da svi mi u timu sada imamo na umu benefite koje možemo komunicirati u svojim aktivnostima, bilo interno ili eksterno.

Drugi primjer bio bi naša sudjelovanja na konferencijama – svaka članica tima konstantno prati događanja na tržištu, pokrivajući primarno svoju domenu te donosi svoja saznanja u tim gdje onda zajedno komentiramo i slažemo plan za cijelu godinu pa tako imamo puno širi izvor informacija nego da svaka to radi za sebe u svom odjelu.



Kakve veze imaju employer branding i skijanje? Leteće dadilje – jedna od novih pogodnosti za zaposlenike, a radi se o organiziranom čuvanju djece tijekom zimskih i ljetnih praznika (škola skijanja na Sljemenu ili Digitalna akademija na Algebri)



Q: Koji su planovi za vaš EB tim, imate li plan mijenjati model ili metode rada, povećati tim, ili nešto slično?


Jelena:

Za sad smo zadovoljni kako tim funkcionira, pokrili smo sva ključna područja koja su nam važna za građenje kvalitetnog brenda iznutra i izvana, a povremeno uključujemo u naše aktivnosti i ljude iz biznisa, npr. hiring managere ili brand ambasadore koji onda pričaju priču o našem brandu bilo kroz vlastite društvene mreže, prezentiranje nekih projekata na kojima rade na konferencijama ili meetupima ili pak pisanjem bloga o karijeri na stranici karijera.


-----

Ako vas zanimaju aktivnosti A1 Hrvatska employer branding tima, nemojte ih propustiti pratiti na Linkedinu i Instagramu ili stranici karijera.


A1 party za 20 godina na tržištu – projekt nagrađen za najbolji empoyer brand event na Croatia's Best Employer Brand Awards



692 views0 comments
bottom of page